DareGender
38862500_1919769131653727_5170887264263208960_o.jpg

blog

BLOG OG PRESSE

Maskulinitet under forandring

DareGenderRos-17.jpg

Vores bestyrelsesmedlem Rasmus Hald Møller, har gjort sig nogle tanker om, hvilke positive værdier, mænd kan bidrage med, og om den forandringsproces som maskulinitet er i gang med i disse år. Vi giver ordet til Rasmus:

"I DareGender gider vi ikke lege drengen mod pigerne – hverken I dag (Mændenes internationale dag) eller den 8. marts. Vi mener, at der er masser at slås for uden at slås imod hinanden. Vi mener, at maskulinitet er under forandring, ikke under pres og slet ikke ved at uddø. Og vi mener at mænd og maskulinitet er betydningsfulde i arbejdet for at skabe et lige og sikkert samfund for alle – også for mændene!

Mænd kan gøre en forskel i arbejdet for en lige og sikker verden for alle, når vi får øjnene op for, at idéen om ‘den rigtige mand’ er skadelig for os selv og andre mænd. “Alle mænd er rigtige mænd” kan vi fortælle os selv og alle andre – ikke mindst de mænd, vi møder. For hvis der skulle være ’en rigtig mand’, så må der også være en forkert mand, og det er en ukonstruktiv måde at se mennesker på.

Her er dagen så (igen) i år, og denne gang er temaet ifølge www.internationalmensday.com positive rollemodeller. Jeg vil derfor gerne tegne en skitse af, hvordan jeg ser en god mandlig rollemodel anno 2018:

Han har taget stilling til #MeToo. Han var ikke nødvendigvis med på vognen fra start, men han lyttede med og lod sig oplyse, da han kunne se, at det her problem var omfattende. Som mand var han sandsynligvis en del af problemet, og som minimum kunne han i hvert fald være en del af løsningen.

Han lytter efter og afviser det ikke, når hans privilegerede position pointeres. Han forstår, at mange aspekter af det privilegie er usynlige for ham selv, men meget synlige for alle andre end ham, som ikke nyder godt af dette.
Han viser det gerne, når han er følsom og sårbar. Han tør tage røret og bestille en tid hos lægen, hvis han føler noget er galt indeni.

Han tager sin barsel, også selvom kollegaer og chefer ser skævt til, når han gør det.

Han har opdaget, måske på hektisk vis, at feminisme ikke er en entydig størrelse i opposition til mænd, men at man derimod kan tale om feminismeR, og at de er komplicerede og mangfoldige. Der er ingen utvetydigt rigtige og forkerte svar, og emnerne er meget følsomme for mange mennesker, der ofte er mere udsatte end ham selv.

Han tør godt tage et job inde for et traditionelt kvindeerhverv.

Han ærgrer sig stadig over, at det er mænd der fylder mest i statistikker som vold, overgreb, selvmord og fængselsstraffe. Og han er begyndt at spekulere på, hvorfor dette mon er.

Han er begyndt at se, at der er et mønster i, hvilke forventninger vi har til mænd i vores samfund. Han kan se, at vi regner med at mænd skal være stærke, selvtilstrækkelige, stoiske, stolte, selvsikre, forsørgende, ledende, aggressive og krigeriske. Han tænker over, om det måske er på grund af disse forventninger, at mænd typisk når de højeste positioner i samfundet? Samtidig spekulerer han på, om det er disse tårnhøje forventninger der gør, at når en mand ikke kan leve op til dem, så ender på bunden af samfundet? Han har i hvert fald svært ved at leve op til alle de tillægsord.

Han arbejder for ligestilling side om side med mennesker der oplever mere undertrykkelse end ham selv. Han ser, at vi kan kæmpe FOR ligestilling uden at kæmpe MOD hinanden. At det ikke er drengene mod pigerne. Han ser at vejen til ligestilling går ved at engagere alle køn.

Han ser ikke ud på én måde. Han kan tage alle skikkelser. Han forstår nemlig, at der er mange måder at være en mand på, og han hviler i sin egen måde at agere mandekønnet, og han gør det ikke i opposition til kvinder.
Han omfavner en maskulinitet der ikke er ved at dø, men en maskulinitet der er under forandring.

Han synes at dagen i dag skal bruges til at kæmpe mod fastlåste forventninger og krav til, hvordan mænd skal være. Den skal bruges til at kæmpe for retten til at mænd kan være mænd som de vil. I sidste ende kommer det alle til gode."

Hvilke mandlige rollemodeller ser du i 2018?

Nicolai ZoffmannComment