DareGender
38862500_1919769131653727_5170887264263208960_o.jpg

blog

BLOG OG PRESSE

Vi bliver nødt til at snakke om køn og ekstremisme
Skærmbillede 2018-12-04 kl. 14.45.00.png

“I øjeblikket ser flere grupper med hadefulde eller ekstremt konservative opfattelser af, hvordan personer på baggrund af deres opfattede køn bør leve deres liv, dagens lys. I disse grupper hersker en opfattelse af, at det maskuline er truet i en særlig grad, som gør, at samfundets sikkerhed og overlevelsesevne er i fare.

Nogle grupper – som fx de løst forbundne, internet-baserede “Incels” (“Involuntary Celibates”) – har køn som deres mærkesag, navnlig en følelse af truet maskulinitet og et dybt had til kvinder. som fundamentet. Hos andre, som mange nynazistiske og salafistiske grupper, er traditionelle kønsroller grundlæggende for verdensopfattelsen. Især spiller mandens placering i samfundet og stærke begrænsninger på kvinders liv og udfoldelse en vigtig del af disse gruppers vision om samfundet.

Fremkomsten og stigningen i antallet af den type grupper bringer køn ind som en central del af samtalen om og analysen af ekstremisme og voldsforebyggelse. Spørgsmålet er, om vi som samfund er klædt på til at anlægge det perspektiv i arbejdet med sikkerhed og trusler mod demokratiet?

I regeringens handlingsplan Forebyggelse af radikalisering og ekstremisme fra 2014 lyder det i forordet:

“Det er vigtigt, at vi løbende er opmærksomme på nye tendenser og udvikler og tilpasser forebyggelsesindsatsen”.

Men hverken i handlingsplanen fra 2014 eller den tilsvarende fra 2016 eller i rapporten Forebyggelse af ekstremisme: antidemokratiske og ekstremistiske miljøer fra 2012 er køn nævnt.Det samme gælder rapporten om online radikalisering, Nettets Vildveje, fra 2018.

Rapportens forfattere undersøger, hvordan unge udsættes for eller opsøger voldelige budskaber eller hadefulde og i nogle tilfælde fordrejende perspektiver på virkeligheden på nettet. Men intetsteds nævnes køn hverken som budskab eller perspektiv.”

LÆS HELE ARTIKLEN HER

Nicolai ZoffmannComment