Friendtivisme

Hvorfor friendtivisme

DareGender arbejder for at udfordre, inspirere og engagere unge i samtaler om køn, ligestilling, grænser og ungdomsfællesskaber. Det gør vi blandt andet med udgangspunkt i vores begreb Friendtivisme, der kort kan beskrives som aktivisme mellem venner. At tage udgangspunkt i at man som god ven også kan have en aktivistisk tilgang til kultur, adfærd, sprog og normer i de nære relationer. Og at en god ven samtidig kan sige både til og fra. At sige til over for behovet, lysten og interessen for at snakke med hinanden om følelser, forventninger, grænser, køn og seksualitet. Og sige fra overfor venner eller bekendtes krænkende adfærd, der overskrider personers grænser både i fysiske og digitale rum.

I DareGender arbejder vores frivillige med en Friendtivisme-tilgang og sætter gennem oplæg, workshops og events fokus på, hvordan vi i fællesskab kan gå sammen om at bane vejen for en mere inkluderende og solidarisk kultur, hvor vi respekterer og står op for hinanden. Ved at sætte fokus på at man er en Friendtivist, og ikke en killjoy, når man siger fra over for krænkende adfærd, sexisme, racisme, homo- og transfobi, ønsker vi at skabe et momentum, hvor unge kan være toneangivende i kampen mod en øget polarisering af ligestillingsområdet.

En Stor tak til Roskilde Festival der har støttet vores friendtivisme-aktiviteter.

Begrebet friendtivisme

‘Friendtivisme’ er en sammentrækning mellem ‘friend’ og ‘aktivisme’. En friendtivist møder sine venner der, hvor de er, og forsøger ikke at pådutte dem et bestemt synspunkt eller at påtage sig en bestemt dagsorden. I stedet vil friendtivisten gerne, at relationen kan rumme samtale og refleksion over det, som man betragter som uhensigtsmæssigt – at man taler med sin ven og ikke taler på dem.

Jeg er frivillig i DareGender på grund af det sociale og faglige fællesskab det har givet mig. Jeg har lært rigtig meget om køn og ligestilling, men også hvordan man indgår i samtaler med folk om de her emner. Jeg har ikke en vennekreds der sidder og snakker om ligestilling, så det er rigtig dejligt at være med i DareGender.

Vil du høre mere
om projektet?

Kontakt sekretariatet på

kontakt@daregender.dk

Bliv medlem

Vil du støtte vores arbejde? Prisen på et medlemskab koster kun det, du har råd til. Læs mere her.

Bliv frivillig

Vores frivillige er årsagen til, at vi fortsat kan arbejde for ligestilling for alle. Vil du være med på holdet?

Bliv praktikant

Som praktikant hos DareGender får du erfaring med arbejdet med køn, ligestilling og maskulinitet i praksis. Læs mere her.